Witamina D wpływa m.in. na odporność. Należy ona do grupy witamin, które są rozpuszczane w tłuszczach (A, D, E, K). Pełni ona wiele funkcji w ludzkim ciele, a jej niedobory mogą być poważne w skutkach. Zbyt niski jej poziom ma aż 90% Polaków [1]. Poniżej przedstawię jej źródła oraz sposób suplementacji.
Źródła
Głównym źródłem witaminy D jest Słońce. Jak napisałem powyżej, wystarczy w lato wyjść na świeże powietrze na kilkanaście minut. Znajduję się ona również w produktach zwierzęcych m.in. w tłustych rybach, grzybach, mleku oraz jajach [2]. Jednak szacuje się, że wraz z dietą dostarczamy około 10-20% naszego zapotrzebowania.
Powody niedoboru
U ludzi do niedoboru witaminy D dochodzi, gdy ekspozycja na światło słoneczne jest ograniczona, wchłanianie witaminy D z przewodu pokarmowego jest niewystarczające oraz, gdy jest zaburzona praca nerek. Niewielki wpływ ma również spożycie zbyt małych ilości produktów bogatych w witaminę D. Wraz z pożywieniem mniej jej dostarczą osoby posiadające alergię na produkty mleczne oraz weganie.
Skutki niedoboru
Skutki niedoboru mogą być poważne dla zdrowia fizycznego i psychicznego. Często pojawiającym się chorobom towarzyszy ból oraz utrudnienia w normalnym funkcjonowaniu.
Skutki niedoboru witaminy D:
- krzywica;
- mniejsza mineralizacja i gęstość kości;
- choroby układu oddechowego;
- osteoporoza;
- zaburzenie prawidłowej pracy i wzrostu mięśni;
- większe ryzyko cukrzycy;
- większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych;
- większe ryzyko depresji.
Czynniki zwiększające niedobór
Istnieje wiele czynników, które mogą zwiększać ryzyko niedoboru witaminy D. Jednym z nich jest wiek. Osoby starsze są bardziej, ponieważ zdolność skóry do syntezy witaminy D spada wraz z ilością przeżytych lat [ 1, 6].
Inną grupą są osoby, które mają ograniczoną ekspozycję na promienie słoneczne. Zalicza się do nich m.in. pracowników w biurach, ludzi, którzy noszą długie szaty, sukienki lub nakrycia głowy z powodów religijnych.
Problemem mogą być również choroby ograniczające wchłanianie tłuszczów. Z racji tego, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, niezbędne jest prawidłowe jego wchłanianie przez jelita [7]. Takie zaburzenie jest związane z chorobami wątroby, mukowiscydozą, celiakią, chorobą Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego [ 8, 9].
Osoby otyłe posiadające BMI 30 lub większe, również mogą mieć niedobór witaminy D. Powodem jest większe jej wchłanianie przez większą ilość tłuszczu podskórnego [8]. Problem mogą mieć też osoby poddane operacji bajpasu żołądka. Powodem jest omijana części górnej części jelita cienkiego, w której wchłaniana jest ta witamina [10, 11].
Istnieje coraz wiele dowodów łączących niedobór witaminy D oraz choroby autoimmunologiczne, w tym stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę, nieswoiste zapalenie jelit i toczeń rumieniowaty układowy [12].
Krzywica i osteomalacja
U dzieci niedobór witaminy D objawia się krzywicą, co skutkuje deformacją kości, wadami zębów czy opóźnionym rozwojem [3, 4, 5].
Dzieci z krzywicą z niedoborem witaminy D są bardziej narażone na infekcje dróg oddechowych, podczas gdy dzieci wystawiające się na światło słoneczne wydają się mieć mniej infekcji dróg oddechowych [23].
U dorosłych i młodzieży niski jej poziom może prowadzić do osteomalacji, która polega na zmniejszeniu mineralizacji oraz gęstości kości. Są one wtedy bardzo narażone na złamania oraz podatne na skrzywienia [5].
Choroby układu oddechowego
Wiele badań pokazuje, że witamina D ma istotny wpływ w ochronie przed chorobami układu oddechowego [13, 14, 15]. Warto zwrócić na to uwagę w obecnym okresie jesiennym i występowaniem wirusa grypy oraz oczywiście COVID 19.
Dorośli z niskim poziomem witaminy D częściej zgłaszają kaszel, przeziębienie lub infekcję górnych dróg oddechowych [24].
W randomizowanym, kontrolowanym badaniu z udziałem prawie 340 japońskich dzieci w wieku szkolnym sprawdzano, czy codzienne przyjmowanie suplementów witaminy D zapobiega grypie sezonowej. Trwało ono 4 miesiące w okresie sezonu grypowego. Badanie objęło prawie 340 dzieci przez cztery miesiące w szczytowym okresie zimowego sezonu grypowego. Naukowcy odkryli, że występowanie grypy typu A w grupie z przyjmowaną witaminy D były o około 40% niższe niż w grupie placebo. Natomiast nie było znaczącej różnicy w częstości występowania grypy typu B [25].
U dzieci z wcześniej rozpoznaną astmą ataki astmy wystąpiły u 2 dzieci otrzymujących witaminę D w porównaniu z 12 dziećmi otrzymującymi placebo [25].
Osteoporoza
Wraz z wiekiem, a szczególnie u kobiet w okresie menopauzy – wskaźniki rozpadu kości przewyższają tempo ich budowy. Gęstość kości może się zmniejszyć, co spowoduje rozwinięcie osteoporozy [16].
Ponad 53 miliony dorosłych w Stanach Zjednoczonych ma lub jest zagrożonych osteoporozą. Charakteryzuje się ona niską masą kostną, pogorszeniem tkanki kostnej, co zwiększa kruchość kości i ryzyko ich złamań [17]. Osteoporoza jest najczęściej związana z niedostatecznym spożyciem wapnia, ale niewystarczające spożycie witaminy D przyczynia się do osteoporozy poprzez zmniejszenie wchłaniania wapnia [8]. Jednak pozytywne efekty obserwowano podczas suplementacji witaminy D razem z wapniem [18].
Mięśnie
Zdrowie całego naszego ciała, szkieletu zależy również od funkcjonowania mięśni, które m.im. odgrywają istotną rolę w podtrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i wzrostu włókien mięśniowych. Ponadto niewystarczający jej poziom może niekorzystnie wpływać na siłę mięśni oraz prowadzić do osłabienia i bólu mięśni (miopatia) [8].
Cukrzyca
Cukrzyca typu 1 jest chorobą, która różni się w zależności od położenia geograficznego. U dziecka w Finlandii prawdopodobieństwo jej wystąpienia jest około 400 razy większe niż u dziecka w Wenezueli [19]. Podczas 30-letniego badania, w którym obserwowano ponad 10000 fińskich dzieci od urodzenia, te dzieci, które regularnie otrzymywały suplementy witaminy D w okresie niemowlęcym, miały prawie 90% mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1 niż te, które nie stosowali suplementacji [20]. Prospektywne badanie przeprowadzone wśród zdrowych młodych dorosłych w USA wykazało, że osoby rasy białej z najwyższym poziomem witaminy D w surowicy miały o 44% mniejsze ryzyko rozwoju T1D w wieku dorosłym niż osoby z niskimi jej poziomami [21]. Jednak potrzebne są dalsze badania w tej dziedzinie.
W 20-letnim badaniu Nurses Health Study pod kątem rozwoju cukrzycy typu 2 obserwowano ponad 83 000 kobiet bez cukrzycy na początku badania. Oceniano spożycie witaminy D i wapnia z diety i suplementów. W grupie, gdzie spożywane dawki witaminy D były większe, ryzyko choroby było mniejsze o 13%. Efekt był silniejszy, gdy była połączona z wapniem: ryzyko wtedy było niższe o 33% [22].
Choroby sercowo-naczyniowe
Metaanalizy badań wykazały związek między niższym poziomem witaminy D mierzonym na podstawie poziomów 25 (OH) D w surowicy lub spożycia witaminy D, a zwiększonym ryzykiem udaru niedokrwiennego, choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego i przedwczesnej śmierci [26, 27].
Wysoki poziom cholesterolu w surowicy i nadciśnienie to dwa główne czynniki ryzyka chorób sercowo naczyniowych. W jednem metaanalizie sprawdzono 41 badań klinicznych z udziałem łącznie 3434 uczestników (średni wiek 55 lat). Wykazano, że suplementacja witaminą D od 0,5 mcg (20 IU) do 214 mcg (8570 IU) dziennie (średnio 2795 IU) przez 6 tygodni do 3 lat obniżyła poziom cholesterolu całkowitego w surowicy, cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości i trójglicerydów poziomy, ale nie poziomy cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości [28].
Depresja
Witamina D również ma istotny wpływ w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Metaanaliza zawierająca 14 badań, które obejmowały 31 424 dorosłych (średni wiek od 27,5 do 77 lat) wykazał związek między niedoborem lub niskim poziomem 25 (OH) D a depresją [29].
Inna metaanaliza wykazała, że suplementacja witaminą D jest pomocna w walce z depresją, ale tylko w przypadku osób, które mają jej niedobór [30]. Zalecane są jednak dalsze badania.
Integracje z lekami
Suplementy witaminy D mogą wchodzić w interakcje z kilkoma rodzajami leków. Poniżej przedstawiam kilka przykładów. Zalecam, aby osoby regularnie przyjmujące leki skontaktowały się z lekarzem i omówiły spożycie i stan witaminy D.
Orlistat
Lek odchudzający Orlistat, wraz z dietą o obniżonej zawartości tłuszczu, może zmniejszyć wchłanianie witaminy D z pożywienia i suplementów, prowadząc do obniżenia poziomu 25 (OH) D [31, 32].
Statyny
Leki statynowe (Lipitor, Altoprew, Mevacor, Flolipid, Zocor), mogą również zmniejszać syntezę witaminy D. Ponadto duże spożycie witaminy D, zwłaszcza z suplementów, może zmniejszać siłę działania tych leków. [ 31, 32].
Diuretyki tiazydowe
Diuretyki tiazydowe (np. Hygroton, Lozol i Microzide) zmniejszają wydalanie wapnia z moczem. Połączenie tych diuretyków z suplementami witaminy D (które zwiększają wchłanianie wapnia w jelitach) może prowadzić do hiperkalcemii, szczególnie u osób starszych i osób z zaburzeniami czynności nerek lub nadczynnością przytarczyc [31, 32].
Sterydy
Leki kortykosteroidowe, takie jak prednizon (Deltasone, Rayos i Sterapred), są często przepisywane w celu zmniejszenia stanu zapalnego. Leki te mogą zmniejszać wchłanianie wapnia i upośledzać metabolizm witaminy D [32, 33]
Witamina D + K
Bardzo często do suplementów witaminy D dodaję się również witaminę K. Metaanaliza obejmująca łącznie 971 badanych wykazała, że witamina K w połączeniu z witaminą D istotnie zwiększała całkowitą gęstość mineralną kości [34].
Jednak muszę zauważyć, że potrzeba więcej danych klinicznych na temat potencjalnych współzależności między witaminą D i metabolizmem witaminy K, zanim będzie można podać szersze zalecenia dotyczące leczenia [35]. Na ten moment nie jest rekomendowana konieczna suplementacja tych dwóch witamin wspólnie.
Witamina K2 ma dodatkowo właściwości prozakrzepowe, dlatego taka suplementacja może być niebezpieczna u osób starszych stosujących leki przeciwzakrzepowe. Dodatkowo bardzo łatwo dostarczyć odpowiednie jej wartości, przez co jej suplementacja wydaje się bezzasadna.
Przy większych dawkach lepiej jednak łączyć witaminę D z K2. Są przypadki osób, które w przypadku suplementacji dużych dawek witaminy D bez K2 doświadczyło zwapnień oraz kryształów w moczu.
Jakość nasienia
Mężczyźni, którzy mają poziom stężenia powyżej ok. 50 ng/ml zaczynają mieć problem z jakością nasienia. Występuje on również, gdy wynik 25(OH)D3 jest jest poniżej 20 ng/ml. Dodatkowo przy poziomie niższym niż 30 ng/ml obniża się poziom testosteronu. Dlatego tak ważne jest dbanie o prawidłowy poziom witaminy D [36].
Zalecane spożycie
Witaminę D możesz kupić w postaci leku – Vigantol lub Vigantoletten 1000 lub suplementu, np. Vigantoletten max, Olimp Gold – bit d3, KFD witamin d3, D-Vitum Forte. Wchodząc na rynek, nie ma przepisu, aby suplementy były badane i nastąpiła weryfikacja składu rzeczywistego a deklarowanego. Mimo tego Badamy Suplementy sprawdziło powyższe suplementy. Deklarowana zawartość witaminy D była o 5-32% od tej deklarowanej na etykiecie [37].
Suplementację należy rozpocząć pomiędzy wrześniem a kwietniem lub przez cały rok jeśli nasza ekspozycja na światło słoneczne jest bardzo małe.
Optymalna dawka wynosi 2000 UI lub 4000 UI (jeżeli BMI > 30) dziennie do posiłku. Lepszym rozwiązaniem będzie codzienna suplementacja niż spożywanie większej dawki co kilka-kilkaście dni. Ryzyko infekcji zmniejszyło się o ok. 49% przy regularnym stosowaniu, w porównaniu do 14% przy rzadszej suplementacji większych dawek [13].
Jednak coraz więcej osób ze świata nauki, np. Dr Rhonda Patrick mówi o dawkach rzędu 4000-5000 UI witaminy D dla prawidłowego funkcjonowania ciała. Dr Patrick mówiła więcej na ten temat w materiale Joe Rogana.
Jaka jest norma?
Badanie poziomu witaminy D, czyli 25(OH)D3 nie jest bardzo drogie – wykoni około 80 zł. Mając na uwadzę jego poziom, przyjmuje się następujący podział:
- <20 ng/ml – ciężki niedobór wymagający leczenia;
- ≥20-30 ng/ml – poziom witaminy nie jest wystarczający (wymaga utrzymania lub zwiększenia suplementacji witaminy);
- ≥30-50 ng/ml – wynik prawidłowy;
- ≥50-100 ng/ml – stężenie wysokie – prawdopodobnie potrzeba zmniejszenia dawki suplementowanej;
- >100 ng/ml – poziom potencjalnie toksyczny – należy powstrzymać się od przyjmowania witaminy do czasu, gdy jej wartość znowu będzie mieściła się w zakresie prawidłowym;
- >200 ng/ml – poziom toksyczny i potrzeba leczenia potencjalnych efektów toksycznych hiperwitaminozy.
Odwiedź media społecznościowe: Instagram, Facebook.
W razie pytań wejdź w zakładkę kontakt.
Odwiedź sekcję komentarzy ⬇️ oraz podziel się wpisem ⤴️.
- Bibliografia
[1] – Płudowski P, Ducki C, Konstantynowicz J, Jaworski M. Vitamin D status in Poland. Pol Arch Med Wewn. 2016 Aug 9;126(7-8):530-9.
[2] – Health.gov – U.S. Department of Health & Human Services. Dietary guidelines 2015-2020 – Appendix 12. Food Sources of Vitamin D
[3] – Elder CJ, Bishop NJ. Rickets. Lancet 2014;383:1665-76.
[4] – Munns CF, Shaw N, Kiely M, Specker BL, Thacher TD, Ozono K, et al. Global consensus recommendations on prevention and management of nutritional rickets. J Clin Endocrinol Metab 2016;101:394-415.
[5] – Uday S, Hogler W. Nutritional rickets and osteomalacia in the twenty-first century: Revised concepts, public health, and prevention strategies. Curr Osteoporos Rep 2017;15:293-302.
[6] – Chalcraft JR, Cardinal LM, Wechsler PJ, Hollis BW, Gerow KG, Alexander BM, et al. Vitamin D synthesis following a single bout of sun exposure in older and younger men and women. Nutrients 2020; 12, 2237.
[7] – Silva MC, Furlanetto TW. Intestinal absorption of vitamin D: A systematic review. Nutr Rev 2018;76:60-76.
[8] – Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010.
[9] – Pappa HM, Bern E, Kamin D, Grand RJ. Vitamin D status in gastrointestinal and liver disease. Curr Opin Gastroenterol 2008;24:176-83.
[10] – Chakhtoura M, Rahme M, Fuleihan E-H. Vitamin D metabolism in bariatric surgery. Endocrinol Metab Clin North Am 2017;46:947-82.
[11] – Peterson L, Zeng X, Caufield-Noll CP, Schweitzer MA, Magnuson TH, Steele KE. Vitamin D status and supplementation before and after bariatric surgery: A comprehensive literature review. Surg Obes Relat Dis 2016;12:693-702.
[12] – Adorini L. Intervention in autoimmunity: the potential of vitamin D receptor agonists. Cell Immunol. 2005;233(2):115–24.
[13] – Bergman P, Lindh AU, Björkhem-Bergman L, Lindh JD. Vitamin D and Respiratory Tract Infections: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. PLoS One. 2013 Jun 19;8(6):e65835.
[14] – D.M. McCartney, D.G. Byrne. Optimisation of Vitamin D Status for Enhanced Immuno-protection Against Covid-19. Issue: Ir Med J; Vol 113; No. 4; P58.
[15] – Grant, W.B.; Lahore, H.; McDonnell, S.L.; Baggerly, C.A.; French, C.B.; Aliano, J.L.; Bhattoa, H.P. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients 2020, 12, 988.
[16] – Jin, J. Vitamin D and calcium supplements for preventing fractures. JAMA 2018;319:1630.
[17] – National Institutes of Health Osteoporosis and Related Bone Diseases National Resource Center.
[18] – Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, et al. Prevention of Nonvertebral Fractures With Oral Vitamin D and Dose Dependency: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Arch Intern Med. 2009;169(6):551–561.
[19] – Type 1 diabetes: pathogenesis and preventionKathleen M. GillespieCMAJ Jul 2006, 175 (2) 165-170.
[20] – Dr Elina Hyppönen PhD, Esa Läärä MSc, Antti Reunanen MD, Prof Marjo-Riitta Järvelin MD, Suvi M Virtanen MD. Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. The Lancet Volume 358, Issue 9292, 3 November 2001, Pages 1500-1503.
[21] – Kassandra L. Munger, Lynn I. Levin, Jennifer Massa, Ronald Horst, Tihamer Orban, Alberto Ascherio, Preclinical Serum 25-Hydroxyvitamin D Levels and Risk of Type 1 Diabetes in a Cohort of US Military Personnel, American Journal of Epidemiology, Volume 177, Issue 5, 1 March 2013, Pages 411–419.
[22] – Pittas AG, Dawson-Hughes B, Li T, Van Dam RM, Willett WC, Manson JE, Hu FB. Vitamin D and calcium intake in relation to type 2 diabetes in women. Diabetes Care. 2006 Mar;29(3):650-6.
[23] – Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC, Holick MF, Grant WB, Madronich S, Garland CF, Giovannucci E. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 2006 Dec;134(6):1129-40.
[24] – Ginde AA, Mansbach JM, Camargo CA. Association Between Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Upper Respiratory Tract Infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Intern Med. 2009;169(4):384–390.
[25] – Mitsuyoshi Urashima, Takaaki Segawa, Minoru Okazaki, Mana Kurihara, Yasuyuki Wada, Hiroyuki Ida, Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 91, Issue 5, May 2010, Pages 1255–1260.
[26] – Brøndum-Jacobsen P, Benn M, Jensen GB, Nordestgaard BG. 25-hydroxyvitamin d levels and risk of ischemic heart disease, myocardial infarction, and early death: population-based study and meta-analyses of 18 and 17 studies. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2012 Nov;32(11):2794-802.
[27] – Zhou R, Wang M, Huang H, Li W, Hu Y, Wu T. Lower Vitamin D Status Is Associated with an Increased Risk of Ischemic Stroke: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018 Feb 28;10(3):277.
[28] – Dibaba DT. Effect of vitamin D supplementation on serum lipid profiles: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2019 Dec 1;77(12):890-902.
[29] – Anglin RE, Samaan Z, Walter SD, McDonald SD. Vitamin D deficiency and depression in adults: systematic review and meta-analysis. Br J Psychiatry. 2013 Feb;202:100-7.
[30] – Spedding S. Vitamin D and depression: a systematic review and meta-analysis comparing studies with and without biological flaws. Nutrients. 2014 Apr 11;6(4):1501-18.
[31] – Robien K, Oppeneer SJ, Kelly JA, Hamilton-Reeves JM. Drug-vitamin D interactions: a systematic review of the literature. Nutr Clin Pract. 2013 Apr;28(2):194-208.
[32] – Vitamin D. National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements.
[33] – Buckley LM, Leib ES, Cartularo KS, Vacek PM, Cooper SM. Calcium and vitamin D3 supplementation prevents bone loss in the spine secondary to low-dose corticosteroids in patients with rheumatoid arthritis. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Ann Intern Med. 1996 Dec 15;125(12):961-8.
[34] – Kuang X, Liu C, Guo X, Li K, Deng Q, Li D. The combination effect of vitamin K and vitamin D on human bone quality: a meta-analysis of randomized controlled trials. Food Funct. 2020 Apr 30;11(4):3280-3297.
[35] – van Ballegooijen AJ, Pilz S, Tomaschitz A, Grübler MR, Verheyen N. The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review. Int J Endocrinol. 2017;2017:7454376.
[36] – Hammoud AO, Meikle AW, Peterson CM, Stanford J, Gibson M, Carrell DT. Association of 25-hydroxy-vitamin D levels with semen and hormonal parameters. Asian J Androl. 2012 Nov;14(6):855-9.
[37] – Badanie suplementów diety zawierających witaminę D3 – Badamy Suplementy.